Skjermbilde 131118

Minnesmarkering på Høyres Hus i anledning 50-års dagen for Vietnamkrigens første adopsjoner til Norge

Skrevet av Frekk Forlag.

20.oktober 2018 var det en helt spesiell markering i Høyres Hus.

50 år tidligere, på denne datoen, ankom 69 små, vietnamesiske barn lokalet, for å møte sine norske adoptivforeldre for første gang. Barna var blitt fløyet fra et krigsrammet Vietnam, og mange av dem var i svært dårlig form med psykiske traumer og fysiske skader etter napalm og granatsplinter samt alvorlige sykdommer. For en del av dem ventet lange sykehusopphold. Likevel gikk det, etter forholdene, veldig bra med mange av barna. De fikk norske navn og adoptivforeldrene overøste dem med omsorg.

På 50-års dagen for møtet mellom barn og foreldre i Høyres Hus, inviterte Frekk Forlag til treff for de adopterte og representater for de som fikk barna hit. Foranledningen var utgivelsen av boken Flyet fra Saigon, skrevet av forfatter og journalist Liz Buer. Boken handler om den første flytransporten i 1968, det politiske og historiske bakteppet for adopsjonene, og hvordan det har gått med livene til de adopterte i Norge som også kalles Vietnambarna. Flere forteller sterke og gripende historier mellom permene.

Gledelig nok fant en god del adopterte og deres familier veien til Høyres Hus denne lørdagen. Mange hadde aldri vært her etter 1968. Det hadde heller ikke Eva Gundersen, representant for Komiteen for Sydøst-Asia, som var den politiske gruppen som hentet barna. Komiteen for Sydøst-Asia sprang ut fra Majorstuen og Frogner Unge Høyre i sin tid, og var mørkeblå tilhengere av amerikansk og sørvietnamesisk side i konflikten. Eva Gundersen reiste selv og plukket ut barn fra Saigons barnehjem i 1968. Hun opplevde det svært rørende å treffe igjen flere av barnehjemsbarna. Også for Vietnambarna var det en sterk opplevelse å treffe kvinnen som gjorde det farefulle og modige oppdraget. Senere overtok Foreldreforeningen for barn fra Vietnam over ansvaret for videre adopsjoner, som pågikk helt fram til Vietnamkrigens slutt i 1975. Ingelise og Henning Jakhelln fra Foreldreforeningen var også tilstede ved markeringen 20.oktober.

For mer informasjon se følgende link fra NRK

Del: